Popularność oleju kokosowego nie słabnie, a blogerzy prześcigają się w wymienianiu jego cudownych, zdrowotnych właściwości. Jednak ile jest prawdy w stwierdzeniu, że olej kokosowy jest dobry na wszystko?

Czym tak naprawdę jest olej kokosowy?

Jest to tłuszcz składający się w 90% z nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożycie tego rodzaju kwasów tłuszczowych powinniśmy zdecydowanie ograniczać, a przed ich nadmierną konsumpcją ostrzega Instytut Żywności i Żywienia. W nadmiernej ilości podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, powodują choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory.

Czy w takim razie można używać oleju kokosowego?

Oczywiście, że tak! Jest on niezastąpiony w pielęgnacji włosów czy skóry. Bez obaw można go także używać do smażenia. Jest to  substancja termostabilna i w przeciwieństwie do oliwy z oliwek nie pali się w wysokich temperaturach – a co za tym idzie, nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji. Przy smażeniu natomiast najlepiej sprawdzi się olej kokosowy rafinowany, a ten nierafinowany, ze względu na swój aromat, doda potrawom orientalnego smaku.